Stappenplan duaal leren

Voor de praktijkgerichte jongeren is duaal leren een stimulerend ‘handen-uit-de-mouwen’ parcours om een krak te worden in het beroep van hun dromen

Ben jij klaar om met duaal leren aan de slag te gaan? Wij geven jou het nodige zetje via onderstaand stappenplan!

Stap1: Bekijk of jouw onderneming voldoet aan de erkenningsvoorwaarden. Deze vind je hierZoals je ziet, dien je ook te beschikken over een mentor. Ben je op zoek naar een mentoropleiding? Geen zorgen, neem een kijkje in ons opleidingsaanbod en schrijf je in voor de gewenste sessie. Deze mentoropleiding wordt bovendien volledig gesubsidieerd door het Sectorfonds.

Stap 2: Voor welke studierichting wens je een duaal traject aan te gaan? Je hebt keuze uit volgende richtingen:

 • Offsetrotatie- en flexodrukker duaal
  • In de opleiding offsetrotatie- en flexodrukker duaal leert men het opvolgen en analyseren van productiegegevens van de rotatie- en flexopers, het instellen, omstellen, bedienen, opvolgen en het sturen van de productie aan de installatie en het uitvoeren van kwaliteitscontroles op geregelde tijdstippen, het uitvoeren van het basisonderhoud en het nemen van maatregelen in geval van storingen en afwijkingen, steeds in navolging van kwaliteitsprocedures, hygiëne-, milieu-, veiligheids- en productievoorschriften (kwaliteit, kosten, termijn, …), teneinde grondstof/drager aan de rotatie- en flexoprocesinstallatie te bewerken tot (half)afgewerkte producten. ! Opgelet: vanaf schooljaar 2021 zal deze opleiding gesplitst worden. 

 • Digitaal drukken printmedia/papier&kartonbewerking duaal leren
  • In de opleiding operator digitaal drukken in de printmedia/papier- en kartonverwerking duaal leert men de digitale drukmachine bedienen, in- en omstellen en het basisonderhoud uitvoeren met als doel grondstoffen te verwerken tot (half)afgewerkte producten met behulp van de volgende procedés of technieken xerografie en/of inkjet waarbij gebruik gemaakt wordt van CMYK, ondersteuningskleuren (wit-light cyaan, light magenta – oranje – groen – ….) en spotvernis als inkt/kleur.
 • Printmedia duaal
  • De opleiding printmedia duaal wordt georganiseerd in het eerste en tweede leerjaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied grafische communicatie en media. In de opleiding printmedia duaal leert men het opvolgen en analyseren van productiegegevens, het instellen, omstellen, bedienen en opvolgen van de productie aan de druk- en afwerkingsmachine, het uitvoeren van kwaliteitscontroles op geregelde tijdstippen, het uitvoeren van het basisonderhoud en het nemen van maatregelen in geval van storingen en afwijkingen, steeds in navolging van kwaliteitsprocedures, hygiëne , milieu-, veiligheids- en productievoorschriften (kwaliteit, kosten, termijn, …) teneinde grondstoffen aan de machine(straat) en/of -lijn te bewerken tot (half)afgewerkte producten. De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen binnen deze twee verschillende contexten namelijk drukken en drukafwerking in de printmedia.

 • Verpakker duaal
  • De opleiding verpakker duaal situeert zich op het niveau van de tweede graad beroepssecundair onderwijs omwille van de koppeling met de verplichte algemene vorming met het oog op het behalen van een bewijs van onderwijskwalificatie van niveau 2 binnen het domein economie en organisatie. In de opleiding verpakker duaal leert men in hoofdzaak manuele handelingen uitvoeren met betrekking tot het sorteren, samenvoegen en verpakken van diverse stukken of producten, teneinde deze klaar te maken voor levering.

Stap 3: Zorg dat je voor het indienen van de erkenningsaanvraag de officiële benaming kent van de opleiding waarvoor je een erkenning wilt aanvragen (meer informatie daarover kan je verkrijgen bij de opleidingsverstrekker).

Verzamel vooraf ook de documenten die bij een erkenningsaanvraag opgevraagd worden, zoals een uittreksel uit het strafregister (596.2 – ‘minderjarigenmodel’) voor elke mentor.

Vervolgens kan je een aanvraag indienen om erkende leerwerkplek te worden via het Digitaal Loket Werkplekduaal. Als je problemen ervaart bij het indienen van de digitale erkenningsaanvraag kan de aanvraag ingediend worden door PaperPackSkills. In dat geval moet je ons een machtiging geven om je gegevens te mogen beheren. Je moet ook voor elke erkenningsaanvraag een verklaring op eer invullen, ondertekenen en meegeven.

Je aanvraag zal binnen de 14 dagen behandeld worden door het Sectoraal Partnerschap van de Grafische en Papier-en Kartonbewerkende sector.

Bij goedkeuring ben je klaar om een jongere op te leiden in jouw onderneming. Hoe zoek je de geschikte leerling? Ofwel neemt een jongere of leerkracht zelf contact met je op ofwel kan je zelf op zoek gaan naar een schooleen centrum voor deeltijds onderwijs of een syntra lesplaats die de gewenste duale opleiding aanbiedt.

Wens je meer informatie? Neem dan contact op met PaperPackSkills en wij helpen je graag verder!