STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics

De sector blijft meewerken aan acties en initiatieven die georganiseerd worden ter promotie van het technisch en wetenschappelijk onderwijs om zo de instroom in technische beroepen te bevorderen.

#STEMHELDEN: jongens én meisjes kunnen de wereld verbeteren!

In 2020 hebben we samen met DS Smith, VRT en het STEM-platform een STEM-campagne gelanceerd om STEM-beroepen in de kijker te zetten. Twee vrouwelijke STEM-profielen en beroepen werden in beeld gebracht en gingen in gesprek met een kindreporter. Het filmpje heeft als doel om leerlingen (en dan vnl. meisjes) warm te maken en te inspireren rond STEM beroepen. Zie hier het resultaat.

DS Smith

Heb je je al ooit eens afgevraagd wie de verpakking van je favoriete koekjes maakt? Nee? Wel bij DS SMITH maken ze allerlei verpakkingen voor dranken, koekjes, medicijnen of auto-onderdelen. Die verpakking moeten niet alleen sterk zijn, ze moeten ook duurzaam zijn. Plastics worden dus zoveel mogelijk vervangen: door golfkarton of andere recycleerbare verpakkingen!

Wie zijn hun STEMhelden?

  • Linde(verpakkingsontwerper) ontwerpt de verpakkingen met een tekenprogramma. Ze creëert de verpakking in 2D en zet die later naar 3D om. Zo krijg je een goed beeld hoe de uiteindelijke verpakking eruit zal zien! Linde studeerde Latijn en Wiskunde.
  • Daphne(kwaliteitsmedewerker) controleert de kwaliteit van de doos. Eerst meet ze of het karton stevig is en daarna onderzoekt ze de doos in het laboratorium. Want hoeveel gewicht kan zo’n doos nu dragen? Daphne studeerde handel en kwam pas later in een STEM-beroep terecht.

Ik houd van mijn job in het labo en ik ben zeker dat technologie de wereld kan helpen veranderen. Door het bedenken van slimme verpakkingen, moet minder hout – én dus minder bomen – gekapt worden!

-Daphne: Kwaliteitsmedewerker

Kijk voor meer informatie ook op de website van Technopolis waar alle informatie over #STEMhelden is gebundeld en waar je meer info vindt over STEM-onderwijs!