Papier & kartonbewerkende sector

De Vlaamse papier- en kartonbewerking is een heterogene sector waarbij verschillende deelsectoren te onderscheiden zijn met veel variatie in de eindproducten. De papier- en kartonsector is tewerkgesteld in de NACE-BEL code 17.2 ‘Vervaardiging van artikelen van papier of karton’, waaronder vervaardiging van gegolfd papier, golfkarton, verpakkingsmateriaal van papier en karton, huishoudelijke en sanitaire papierwaren, kantoorbenodigdheden van papier, behangpapier en andere artikelen van papier en karton vallen.

De mogelijkheden van papier en karton als grondstof zijn eindeloos. Van kartonnen dozen en verpakkingen, behangpapier, speelkaarten en bordspelen, kokers, papieren zakken, flyers, displays, operatiemateriaal, bierviltjes, werf- en reclameborden tot enveloppen, … Onze industrie is alomtegenwoordig in het dagelijkse leven en wordt gerealiseerd door creatieve mensen en technische krachten zoals grafische ontwerpers, drukkers, drukvoorbereiders, digitale print operatoren en onderhoudstechnici!

Werken in onze sector

Van jonge enthousiastelingen tot ervaren werkkrachten met nood aan een nieuwe uitdaging, in de papier -en kartonsector is er voor elk wat wils! Onze bedrijven hebben immers nood aan zowel creatieve duizendpoten en technische krachten om hun producten te maken. De werknemers van de sector zijn ondergebracht in de paritaire comités 136 (arbeiders) en 222 (bedienden). De arbeidersprofielen oefenen beroepen uit zoals drukker, drukvoorbereider, drukafwerker (stanser, vouwplakken), operator en technische ondersteunende functies zoals elektriciens, onderhoudstechnicus, … De bediendenprofielen bevatten functies zoals administratie bij de inkoopafdeling, vertegenwoordigers in de buitendienst, boekhouding, export, ingenieurs in de fabriek en ondersteunende functies binnen HR. Daarnaast werken er ook bedienden in de sector met de functie van designers in de productontwikkeling. Tot slot zijn er ook ‘doorgegroeide arbeiders’ die actief zijn als technische bedienden op de werkvloer met leidinggevende functies.

Soorten bedrijven en producten

De productie van golfkarton focust zich op transport- en verpakkingsdozen, waarbij er veel techniek en kracht zit in de soort golf en lijmtechniek die men hanteert. Het zijn relatief grote productiebedrijven die dozen produceren met een logistiek karakter om goederen te transporteren en te beschermen.

 

Mythes en feiten

Al bijna 2000 jaar gaat er papier onder diverse vormen door onze handen: verpakkingen, dagbladen, magazines, boeken, doosjes, enveloppen, servetten, tafellakens, keukenpapier, hygiënisch papier, folders, …. Het is moeilijk om zich een dag zonder papier voor te stellen.

Al dit papier wordt gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Bovendien wordt er zowat 70 procent van dit papier gerecycleerd.

Duurzame ontwikkeling als concept wordt al decennia lang door de papierindustrie gehanteerd en toch circuleren er nog altijd veel vooroordelen en misvattingen over de relatie tussen papier en milieu (“greenwashing”).

Papier.be schept klaarheid door de vooroordelen en misverstanden over papier op te helderen en uit te leggen wat de echte relatie tussen papier en milieu is.