Soorten bedrijven en producten

Golfkarton

De productie van golfkarton focust zich op transport- en verpakkingsdozen, waarbij er veel techniek en kracht zit in de soort golf en lijmtechniek die men hanteert. Het zijn relatief grote productiebedrijven die dozen produceren met een logistiek karakter om goederen te transporteren en te beschermen.

Vouwkarton en gelijmde dozen

In deze deelsector vinden we veel kleinere KMO’s, maar ook nog enkele grote ondernemingen die drukwerk en stansen combineren om hoog kwalitatief werk af te leveren zoals parfumverpakkingen of champagnedozen.

Massief karton

Deze deelsector is klein en specifiek, maar bevat volledig gerecycleerd karton dat uit verschillende lagen papier of hoog grampapier bestaat en daarom dikker aanvoelt en sterk is. Massieve kartonnen dozen worden gebruikt voor het beschermen en transporteren van bloemen, fruit, groenten, vlees, vis, … en kunnen goed tegen vocht dat ontstaat op het veld of in de diepvries.  

Zakken en enveloppen

De productie van zakken en enveloppen is verschillend, maar bevat gelijkenissen op de manier hoe dat het geplooid wordt en welke soorten machines of technieken gehanteerd worden.  De productie van enveloppen is verminderd in Vlaanderen, maar wel geëvolueerd naar meer geïntegreerd drukwerk, maatwerk en innovaties rond nieuwe sluitingen en extra bescherming, vensters in het papier, niet-scheurbaar papier, …

Unieke bedrijven

Er zijn enkele grote en hoog gespecialiseerde bedrijven die sterk staan in één zeer gespecialiseerd product. De sector telt bedrijven die speel- en collectiekaarten, sigarettenpapier, kokers, cadeaupapier, drukwerk voor kasten en laminaten, zelfklevend materiaal (etiketten), mondmaskers, … maken. Onder deze deelsector kunnen we ook de flexibele verpakkingen plaatsen. Flexibele verpakkingen bevatten hoogkwalitatief drukwerk en worden gebruikt bij o.a. de verpakking van voeding.

Kleine bedrijven

Tot slot specialiseren een aantal ondernemingen zich specifiek in één product, zoals frietbakjes voor festivals, servetten en tafelaankleding voor de horeca, schriftjes en agenda’s, …