Werkgelegenheidsplan (CAO 104)
Wat is CAO 104?
Op 27 juni 2012 hebben de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad CAO 104 afgesloten die inhoudt dat werkgevers verplicht zijn een werkgelegenheidsplan op te stellen.
Daarin geven ze een overzicht van de maatregelen die de onderneming treft om de werkgelegenheid van de werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen
Toepassingsgebied
Elke onderneming die meer dan 20 werknemers in dienst heeft, dient een werkgelegenheidsplan op te stellen.
Het aantal werknemers wordt berekend op basis van het aantal werknemers in voltijdse equivalenten op de eerste werkdag van het kalenderjaar van de opstelling van het werkgelegenheidsplan.
Dat aantal werknemers wordt voor vier jaar vastgesteld; wie bij de telling minder dan 20 werknemers heeft, hoeft 4 jaar lang geen werkgelegenheidsplan op te maken.
Inhoud werkgelegenheidsplan
De werkgever kan kiezen om ofwel elk jaar een plan op te stellen, ofwel een meerjarenplan op te maken.
In dit plan beschrijven zij de maatregelen die in de onderneming getroffen worden om de werkgelegenheid van de 45-plussers te behouden of zelfs te verhogen.
Dit moeten niet noodzakelijk nieuwe maatregelen zijn, ook de maatregelen die reeds getroffen worden, mogen in het plan opgenomen worden.
In de cao zijn een aantal actiegebieden opgenomen:
- werving en selectie
- ontwikkeling van competenties
- loopbaanontwikkeling en loopbaanbegeleiding
- mogelijkheden om via interne mutatie een functie te verwerven, aangepast aan de evolutie van de mogelijkheden en de competenties van de werknemer;
- aanpassing van arbeidstijd en de arbeidsomstandigheden;
- gezondheid en ergonomie;
- erkenning van verworven competenties;
- …
De werkgever kan kiezen voor één enkel actiegebied, verschillende actiegebieden combineren of kiezen voor een niet in de lijst opgenomen actiegebied.
De sectoren hebben de mogelijkheid de lijst aan te vullen.
Informatie en raadpleging: stappenplan
Werkgever legt werkgelegenheidsplan voor aan de ondernemingsraad.
Bij ontstentenis wordt het ontwerp voorgelegd aan de vakbondsafvaardiging of, indien deze laatste evenmin aanwezig is, aan het comité voor preventie en bescherming op het werk of bij ontstentenis aan de werknemers van de onderneming.
Advies werknemers vertegenwoordigers
De werknemersvertegenwoordigers brengen uiterlijk binnen de twee maanden na ontvangst van het werkgelegenheidsplan een advies uit, waarin eventueel aanvullende of alternatieve voorstellen worden gedaan.
Indien de werkgever zijn plan niet aanpast in het licht van dat advies, dan moet hij zijn beslissing toelichten.
Bovendien moeten de toelichting en de niet in aanmerking genomen voorstellen als bijlage bij het plan worden gevoegd. De werkgever beschikt hiervoor over twee maanden tijd.
Na afloop van het werkgelegenheidsplan informeert de werkgever de ondernemingsraad over de resultaten van de maatregelen die werden uitgevoerd
In ondernemingen met meer dan 20 en minder dan 50 werknemers waar er geen vakbondsafvaardiging is, moet de werkgever de werknemers enkel informeren over het werkgelegenheidsplan; overleg is in dergelijke ondernemingen niet vereist.
Nood aan inspiratie? Bekijk hieronder enkele voorbeelden!
Werving en selectie
- Aanwerving 45+’ers, rekening houdend met vereiste competenties
- Vacatures intern communiceren zodat medewerkers de kans krijgen om te solliciteren voor functies met andere arbeidsomstandigheden (o.a. ander uurrooster)
Ontwikkeling van competenties
- Toegankelijkheid van opleiding verzekeren voor elke werknemer, ongeacht de leeftijd
- Opleidingen voorzien om competenties en kwalificaties aan te passen aan veranderingen in werkomgeving en verwachtingen
- Jaarlijks gratis anti-griepvaccinatie (via arbeidsgeneeskundige dienst)
Ergonomie
- Periodieke, preventieve analyse van mogelijke ergonomische aanpassingen aan machines en werkposten door arbeidsgeneeskundige dienst
- Investeringen in infrastructuur en hulpmiddelen om de fysieke belasting van medewerkers te verlichten
- Loopbaanontwikkeling
- Periodieke functioneringsgesprekken voor alle medewerkers, ook voor ouderen om wederzijdse verwachtingen m.b.t. invulling functie in kaart te brengen
- Mogelijkheid tot opbouw anciënniteitsverlof
- Targets en objectieven worden bijgesteld rekening houdend met tewerkstellingspercentage bij vermindering arbeidstijd
- Invoering van flexibele werktijden in afdelingen waar het organisatorisch mogelijk is
Controle
De werkgever bewaart het werkgelegenheidsplan gedurende 5 jaar en houdt het ter beschikking van de bevoegde autoriteiten.
Eventuele rol van het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk
De werkgever is verplicht om een voorafgaandelijk advies te vragen aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk voor de maatregelen die de werkgever voorstelt en die betrekking hebben op het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Model van werkgelegenheidsplan oudere werknemers
De werkgever heeft de mogelijkheid gebruik te maken van cao-104-model-werkgelegenheidsplan-ouderen in de onderneming dat als bijlage bij CAO nr. 104 werd gevoegd.